Електронні періодичні видання наукових установ України у системі наукових комунікацій - Шемаєва, Г. (Національна бібліотека України ім.В.І.Вернадського, 2006)
Проаналізовано тенденції становлення та розвитку вітчизняних електронних наукових журналів (ЕНЖ) наукових установ України. На підставі узагальнення зарубіжного досвіду висвітлено роль ЕНЖ як одного з найважливіших засобів сучасних комунікацій. За даними 38-го видання Urich's International Periodicals Directory до наукових журналів віднесено 49 499 видань, з яких 463 існують тільки в електронній формі, а 8 505 видань мають дві паралельні версії: друковану й електронну. Викладено напрями формування ЕНЖ у світовій практичній діяльності. Доведено необхідність створення загальнодержавної системи наукових електронних періодичних видань як провідного компонента сучасної системи наукової комунікації за допомогою формування в бібліотеках систематизованих і структурованих зібрань на засадах нормативно-правової взаємодії з їх видавцями та авторами.