Зовнішньоекономічна діяльність як ознака конкурентоспроможності економічної системи - Кубіній, Н.Ю.; Мошак, С.М.; Мусаев, Є.К. (Культура народов Причерноморья, 2014)
Стаття присвячена аналізу стану результатів зовнішньоекономічної діяльності підприємств Закарпатської області, що дозволило зробити висновок про позитивну тенденцію активізації експортно-імпортних операцій. Факторами, що обмежують участь України та її регіонів у експортній діяльності, а відповідно й їх конкурентоспроможність, визначені: недосконалість інституціональних засад зовнішньоекономічної активності; орієнтація на цінову конкуренцію; застаріла техніко-технологічна база підприємств; диспропорції інвестиційної діяльності та недооцінка ролі матеріальних активів у формуванні конкурентних переваг; недоліки у підготовці кадрів та ін.