Шевченківські ідейні концепти у поетиці стрілецького фольклору (Україна, Воля, Слава, Могила) - Кузьменко, О. (Народознавчі зошити, 2014)
Розглядаються поетичні образи «Україна», «Слава, «Воля», «Могила», які задіяні у художній системі стрілецького фольклору (у народних та фольклоризованих піснях, переказах) в їх кореляції з однойменними шевченківськими ідейними категоріями. Стверджується, що націософська концепція Т. Шевченка безпосередньо вплинула на зміст, семантичну структуру та прагматику цих образних констант.