Толока під час будівництва в громадському побуті українських селян (друга половина ХІХ — перша половина ХХ ст.) - Тарнавський, Р. (Народознавчі зошити, 2012)
У статті йдеться про звичай толоки під час будівництва як форму взаємодопомоги в українській традиційній сільській громаді. На основі матеріалів польових етнографічних експедицій, архівних джерел та інформації наукової літератури автор охарактеризував трудовий та обрядовий етапи толоки під час будівництва серед українців на загальнослов’янському тлі, з акцентом на специфіку будівельних технік на різних українських етнічних землях.