Біографічна некрополістика у світлі епітафій (за матеріалами Миколаївського некрополя) - Губська, Т.М. (Історичний архів. Наукові студії, 2015)
У статті розглядається питання вивчення біографічної некрополістики крізь призму вивчення кладовищенських епітафій. Некрополістика як допоміжна історична дисципліна перебуває в тісному контакті з такими ж допоміжними історичними дисциплінами, як біографістика, генеалогія, геральдика, і вона здатна відтворити атмосферу історичного регіону, тобто представити просопографічний тип дослідження. Відомості з епітафій найчастіше є єдиним джерелом інформації про померлого. Миколаївський некрополь не є винятком: відомості з епітафій відображають дати народження та смерті, звання, причину смерті, соціальний і сімейний стан, наявність родичів покійного. Можна стверджувати, що відомості з епітафій – головна ланка у визначенні географічних та історичних пошуків матеріалів про особистість людини: відштовхуючись від імені, можна займатися пошуковою роботою в довідниках, архівах, окремих виданнях. Біографічна некрополістика дозволяє виявити й уточнити подробиці генеалогічних досліджень, що складають основу будь-якого історичного розвитку, і найбільш цінним цей метод щодо міської історії.