Камерні моделі в радіобіології - Вишневський, І.М.; Дрозд, І.П.; Липська, А.І.; Фурса, А.Д. (Доповіді НАН України, 2015)
Проаналiзовано можливiсть застосування камерних моделей до опису метаболiчних процесiв, що вiдбуваються в органiзмi ссавцiв. Показано, що камерна модель має стiйкi розв’язки i може однозначно описувати процеси у вiдкритих системах, якими є живi органiзми. Для опису кiнетики ¹³⁷Cs в органiзмi лабораторних щурiв запропоновано 11-камерну модель. Для кожної з камер експериментально визначено функцiї утримання iзотопу цезiю, за допомогою яких теоретично визначенi бiокiнетичнi константи, необхiднi для розрахунку поглинених доз в органах i тканинах органiзму.