Тематика дисертаційних досліджень з історії руху Опору в Україні 1949-2009 рр. - Слободянюк, М. (Сторінки воєнної історії України, 2011)
Ця стаття присвячена з’ясуванню рівня наукової розробки історії антифашистського руху Опору в Україні в дисертаційних дослідженнях. У статті здійснюється змістовний та порівняльний аналіз дисертацій, робляться деякі кількісні підрахунки, описується процес вивчення історії руху Опору, встановлюються тенденції та популярна тематика наукових пошуків, окреслюються напрямки подальших досліджень.