Кореляція структурно-геологічних і аерокосмічних досліджень з метою уточнення будови та розвитку Оріхово-Павлоградської міжблокової зони Українського щита - Пономаренко, О.М.; Азімов, О.Т.; Осьмачко, Л.С.; Янченко, В.П. (Геоінформатика, 2010)
Оріхово-Павлоградська міжблокова зона (ОПМЗ) формувалась за декілька етапів дислокаційних перетворень порід під час зсувних деформацій в Р–Т умовах, що зафіксовані їхньою речовиною. Найінтенсивніше були проявлені ранньопротерозойські зсуви субмеридіонального простягання, які і сформували остаточний структурний рисунок зони. Лінеаменти, що дешифровані за даними дистанційного зондування Землі, у межах ОПМЗ фіксують не лише ділянки прояву новітніх фаз тектогенезу, а й повторюють (якоюсь мірою відроджують) ранньо¬докембрійську структурну анізотропію. Максимальна кількість лінеаментів приурочена до осьових частин давніх структур і меж між ними. Переважно це палеопротерозойські в’язкорозломні зони. В цілому ж шовні зони відносно мегаблоків Українського щита виділяються ущільненою сіткою субмеридіональних розломів як давніх, так і новітніх фаз тектогенезу. Полігональні та близькі до кільцевих дешифровані об’єкти окреслюють блоки-релікти в межах зазначених в’язкорозломних зон. Внутрішня будова таких блоків є гібридною.