Епiгенетична ураново-рудна мiнералiзацiя Гайворонського рудопрояву Українського щита - Карли, З.В.; Сьомка, В.О.; Бондаренко, С.М.; Степанюк, Л.М. (Доповіді НАН України, 2015)
Вперше для докембрiю Українського щита (УЩ) встановлено епiгенетичну ураново-рудну мiнералiзацiю в зонах трiщинуватостi аплiто-пегматоїдних гранiтоїдiв, яка по тектонiчних розломах поширюється глибше 330 м. Вiдзначимо, що процеси гiпергенних змiн порiд вiдбуваються не тiльки на поверхнi кристалiчного щита, а й на великих глибинах у зонах тектонiчних порушень. Уран вiдкладається у виглядi низькотемпературних оксидiв i гiдроксидiв по трiщинках, в яких поширенi гiдрослюдисто-карбонатнi агрегати, оксиди залiза та мангану. Крiм того, тут виявлений ранiше не вiдомий в докембрiї УЩ дуже рiдкiсний мiнерал — коронадит. У складi уранової мiнералiзацiї вперше також для УЩ встановлений мiнерал скупiт, який виникає за рахунок руйнування настурану i уранової чернi. Скупiт є характерним мiнералом-iндикатором при пошуках уранових родовищ iнфiльтрацiйного типу.