Функціоналізація вуглецевих нанотрубок за допомогою молекул біологічного походження різної природи - Бурлака, О.М.; Пірко, Я.В.; Смертенко, П.С.; Коломис, О.Ф.; Глазунова, В.О.; Константинова, Т.Є.; Ємець, А.І.; Блюм, Я.Б. (Доповіді НАН України, 2015)
З метою розширення можливостей застосування вуглецевих нанотрубок (ВНТ) у бiотехнологiї дослiджено здатнiсть молекул бiологiчного походження взаємодiяти iз ВНТ. Показано формування стабiльних водних полiдисперсних колоїдних систем одношарових та багатошарових ВНТ, нековалентно функцiоналiзованих за допомогою ряду бiомолекул — дволанцюгової ДНК, дезоксирибонуклеозидтрифосфатiв, аденозинтрифоcфату натрiю, бичачого сироваткового альбумiну, бiлкiв екстракту склистого тiла, гумату натрiю. Наведено результати раманiвської спектроскопiї, трансмiсiйної електронної та атомно-силової мiкроскопiй зразкiв функцiоналiзованих ВНТ, що свiдчать про ряд морфологiчних та структурних змiн, спричинених функцiоналiзацiєю. Обговорюються механiзми нековалентної взаємодiї бiомолекул з ВНТ.