Множинність бактеріоцинів, одержаних з природних ізолятів пектолітичних фітопатогенних бактерій Рectobacterium carotovorum subsp. carotovorum, виділених у різних областях України - Максименко, Л.О.; Войчук, С.І. (Доповіді НАН України, 2015)
Iзоляти фiтопатогенних бактерiй Рectobacterium carotovorum subsp. carotovorum Б1, Б3, Б4, Б11, Б12, Б13, Б15, Б16, Б17, Б23, Б26, видiленi з бульб картоплi, вирощеної в рiзних регiонах України, з симптомами м’якої гнилi, здатнi продукувати велику кiлькiсть високомолекулярних бактерiоцинiв (MCTV). Дослiджена їх кiлерна активнiсть вiдносно лабораторних штамiв P. carotovorum i Esherichia coli. Одержанi очищенi фракцiї MCTV. Електронно-мiкроскопiчнi дослiдження показали, що вони мають вигляд хвостових вiдросткiв бактерiофагiв рiзної довжини, а також сферичних часток рiзного дiаметра. Виявленi серологiчно спорiдненi бiлки у складi MCTV iзолятiв природних штамiв P. carotovorum та бактерiофага ZF-40 за допомогою антисироваток, одержаних до MCTV колекцiйного штаму P. carotovorum J2 NCPPB 1744 та бактерiофага ZF-40. Цей факт може також свiдчити про фагову природу видiлених кiлерних часток.