Концепції середнього класу в західній історико-політичній традиції - Козьма, В. (Інститут політичних і етнонаціональних досліджень ім. І.Ф. Кураса НАН України, 2006)
В Україні за історично короткий проміжок часу – після 24 серпня 1991 року – сталися значні соціально1політичні й економічні трансформації: сформувались інститути конкурентної демократії та ринкової економіки, еволюціонувала багатопартійна система. Країна набуває рис відкритого суспільства. Однак ці позитивні зміни відбуваються на тлі гострих соціальних та політичних конфліктів.