До питання про співвідношення громадянських, політичних і соціально-економічних прав у Республіці Казахстан - Іскакова, Г. (Інститут політичних і етнонаціональних досліджень ім. І.Ф. Кураса НАН України, 2006)
За роки незалежності Республіка Казахстан, здійснюючи поетапний процес демократизації суспільства, від конституційного закріплення прав і свобод людини впритул підійшла до створення реальних механізмів їх забезпечення і захисту. Реформування виконавчих, судових і правоохоронних органів, перетворення в економічній і соціальній сферах здійснювалися з метою приведення інституціональних утворень у відповідність з конституційними пріоритетами. Казахстан взяв курс на поступову реалізацію міжнародних принципів прав людини.