Доступ до бібліотечно-інформаційних ресурсів країни як складник системи доступу громадян до інформації: правове регулювання - Марущак, А (Національна бібліотека України ім.В.І.Вернадського, 2006)
Проаналізовано основні законодавчі та нормативні акти з питань бібліотечно-інформаційних ресурсів України, зокрема, Закони України "Про інформацію", "Про державну таємницю", "Про телекомунікації", "Про Національну програму інформатизації", "Про концепцію Національної програми інформатизації", "Про охорону праці", "Про науково-технічну інформацію", "Про телебачення і радіомовлення", "Про бібліотеки і бібліотечну справу", "Про охорону культурної спадщини". Розкрито зміст поняття доступу до інформації в суб'єктивному й об'єктивному аспектах. Запропоновано способи забезпечення доступу до відкритої інформації, розглянуто права користувачів бібліотек. Викладено питання правової регламентації доступу до бібліотечно-інформаційних ресурсів країни з використанням новітніх інформаційно-телекомунікаційних технологій.