Моніторинг забрудненості повітряного басейну Києва за магнітною сприйнятливістю ґрунтів і рослинності - Бондар, К.М.; Віршило, І.В.; Стахів, І.Р.; Слободяник, І.В. (Геоінформатика, 2011)
Досліджено магнітну сприйнятливість пар зразків кора – ґрунт, відібраних більше ніж у 400 пунктах у правобережній частині міста Києва. Згідно з отриманими картами, зони підвищених значень магнітної сприйнятливості ґрунтів і кори дерев розташовані уздовж автострад, у районах з інтенсивним транспортним навантаженнях і навколо теплових електростанцій. Магнітну сприйнятливість кори дерев, спричинену виключно аеротехногенними випадіннями, визнано найінформативнішим показником забрудненості повітряного басейну міста твердими часточками. Динаміка акумуляції забруднення на листі залежить як від рівня атмосферних опадів, так і від техногенного тиску в місці опробування.