Аналіз стану фотосинтезу сільськогосподарських і лісових екосистем за зміни зовнішніх факторів на основі даних супутникових знімань - Ваколюк, М.В. (Геоінформатика, 2012)
Розглянуто можливість використання результатів вимірювань за допомогою дистанційного зондування атмосфери та поверхні Землі сенсорами Tanso-FTS (супутник GOSAT, Японія) й MODIS (супутник Terra (EOS AM-1), США) відповідно. Кількісну та якісну зміну рослинного покриву досліджено за допомогою математичних розрахунків, візуального аналізу та карти класифікації рослинного покриву. Оцінено зміну фотосинтетичної активності сільськогосподарських і лісових екосистем України (Рівненська та Житомирська області) з урахуванням природничо-кліматичних умов і типу покриву. Наведено дані щодо концентрації СО₂ в атмосфері над заданою територією.