Связь энтропии c эволюцией облачности и осадков - Белый, Т.А.; Пирнач, А.М. (Геофизический журнал, 2010)
Стаття присвячена питанню про знаходження позитивних джерел ентропії, пов'язаних з мезомасштабними процесами в атмосфері, шляхом чисельного моделювання хмарної атмосфери. Як початкова використову ться тривимірна прогностична модель для моделювання фронтальної хмарності, розроблена в УкрНДГМI. Проведено чисельні експерименти, метою яких було знаходження розподілу в часі і просторі ентропії, а також її виробництва. Спільне моделювання хмарності і ентропії показало, що ці фізичні об' кти в процесі розвитку добре узгоджуються між собою, а вогнища зниженої ентропії з великою вірогідністю можуть бути добрим предиктором для визначення вогнищ сильних опадів.