Деякі особливості динаміки забруднення атмосферного повітря міста Києва шкідливими речовинами за 2001–2010 рр. - Жуков, М.Н.; Стахів, І.Р.; Клипа, А.В. (Геоінформатика, 2013)
Проведено аналіз динаміки забруднення атмосферного повітря м. Києва за період 2001–2010 рр. Рівень забруднення у місті залишається високим, головним джерелом забруднення є автотранспорт. Уперше відмічено особливість періодичної зміни тривалого зростання забруднення на спадання. Оцінка періоду в межах стати¬стичної похибки не суперечить гіпотезі про зв’язок з циклом сонячної активності. Вперше запропоновано математичну модель такого зв’язку та обчислено оцінки функцій регресії, для яких кореляційне відношення становить 0,8–0,9. Оцінено рівні перевищення гранично допустимої середньорічної концентрації формальдегіду, пилу, оксиду вуглецю та діоксиду азоту.