Оптимальне керування динамiчною системою другого порядку - Копець, М.М. (Доповіді НАН України, 2015)
Розглядається проблема мiнiмiзацiї квадратичного функцiонала на розв’язках системи диференцiальних рiвнянь другого порядку. Для дослiдження сформульованої задачi оптимiзацiї застосовано метод множникiв Лагранжа. Такий пiдхiд дав можливiсть отримати необхiднi умови оптимальностi. На основi цих умов виведена система диференцiальних рiвнянь Рiккатi. Розв’язок отриманої системи дозволяє виписати явну формулу для оптимального керування.