Каталітичні властивості гідропероксидліази з проростків картоплі - Копіч, В.М.; Харченко, О.В. (Доповіді НАН України, 2015)
Вивченi каталiтичнi властивостi гiдропероксидлiази (ГПЛ) з проросткiв картоплi. ГПЛ екстрагували з проросткiв картоплi та очищали центрифугуванням, солюбiлiзацiєю за наявностi детергенту, осадженням сульфатом амонiю, iонообмiнною хроматографiєю. Значення pH 6,3 i 6,5 були оптимальними для гiдролiзу субстратiв — 9-гiдропероксиду лiнолевої кислоти i 13-гiдропероксиду лiнолевої кислоти вiдповiдно. Субстратна специфiчнiсть очищеної на DEAE-Toyopearl ГПЛ була визначена шляхом вивчення активностi ГПЛ з 9-гiдропероксидом лiнолевої кислоти, 9-гiдропероксидом лiнолевого спирту i 13-гiдропероксидом лiнолевої кислоти. Уявнi значення KМ для 9-гiдропероксиду лiнолевої кислоти i 13-гiдропероксиду лiнолевої кислоти становили 3,92 i 6,31 мкМ, вiдповiднi значення Vmax — 5,54 i 1,94 мкM/хв. 9-гiдропероксид лiнолевого спирту iнгiбував ГПЛ з IC₅₀ 20 мкМ. Фосфатидна кислота пригнiчувала ГПЛ на 40% при 50 мкМ, що вказує на роль цього фосфолiпiду в пiдтриманнi внутрiшньоклiтинного рiвня гiдропероксидiв лiпiдiв.