Порушення бар’єрних властивостей мембран еритроцитiв при впливi низьких температур — результат дезорганiзацiї надмолекулярної структури гемоглобiну - Гулевський, О.К.; Рєпiн, М.В.; Щенявський, I.Й. (Доповіді НАН України, 2015)
Проведено порiвняльне дослiдження крiорезистентностi нативних еритроцитiв i реставрованих тiней еритроцитiв. Встановлено, що реставрованi тiнi еритроцитiв, в яких вмiст гемоглобiну в 4–5 разiв менший, нiж в еритроцитах, i вiн знаходиться у виглядi молекулярного розчину, мають значно бiльшу крiорезистентнiсть порiвняно з нативними еритроцитами, що особливо помiтно при використаннi низької концентрацiї крiопротектора — глiцерину (4%). Цi данi пiдтверджують ранiше висунуту гiпотезу про значення надмолекулярної органiзацiї гемоглобiну в механiзмi крiоушкоджень еритроцитiв.