Меденосность и алмазоносность северной части Волыно-Подольской плиты - Усенко, О.В. (Геофизический журнал, 2011)
Визначено хімічні параметри, за яких можливе формування рудопроявів самородної міді Волино-Подільської плити (ВПП). Показано, що умови, сприятливі для формування магматичної міді, реалізовані в процесі диференціації та кристалізації розплавів, які сформували товщу толеїтових базальтів венду. Накопичення автометасоматичної міді пов’язане з розчинами-розплавами, збагаченими на кремнезем, калій та залізо. Подібні розплави формувались на кінцевих стадіях диференціації розплавів, з яких утворились ратненські базальти. Зіставлення фізико-хімічних параметрів формування мідних рудопроявів парагідротермального етапу та умов диференціювання розплавів Прип’ятського прогину в девоні дає змогу припускати, що відкладення міді відбувалося синхронно з нагромадженням вулканогенно-осадової товщі прогину. В мантії ВПП представлені алмазовмісні парагенезиси, утворені 2,0—1,75 млрд років тому. В процесі активізації плити 0,5—0,6 млрд років тому на глибинах 150—200 км шар плавлення був відсутній. Тому можна припускати високу перспективність території (північна частина західного схилу Українського щита — Прип’ятський вал — північна частина ВПП) для пошуків корінних родовищ алмазу.