Ілюзія громадської думки: факт і артефакт в американських опитуваннях - Бішоп, Дж.Ф. (Інститут політичних і етнонаціональних досліджень ім. І.Ф. Кураса НАН України, 2007)
В цьому числі журналу ми продовжуємо публікацію уривків з книги професора університету Цінціннаті (США) Джорджа Ф. Бішопа „Ілюзія громадської думки: факт і артефакт в американських опитуваннях громадської думки”. (Вступ до цієї праці надруковано в № 1 нашого журналу за 2007 рік). Нижче подається перший розділ книги, що має провокаційну назву „Оманливість громадської думки”, присвячений аналізові теоретичних і методологічних проблем дослідження громадської думки, які, з точки зору автора, ставлять під сумнів сам факт її існування у тому вигляді, як її подають сучасні дослідження та ЗМІ. Чи існує громадська думка як окремий феномен поза її дослідженнями? Чи є громадська думка статистичною сумою індивідуальних думок індивідів? Чи громадян насправді турбують проблеми, про які їх запитують полстери? Чи є в респондентів власні думки стосовно більшості цих проблем? Чи правильно формулюються запитання? Чи однаково респонденти інтерпретують їх? Чи означає запитання для респондентів те ж саме, що й для дослідників? Це лише частина проблем, над якими роздумує в цьому розділі Дж. Ф. Бішоп. Переклад з англійської здійснив кандидат психологічних наук Дмитро Позняк.