Трахеїди з юрських вiдкладiв України - Шевчук, О.А. (Доповіді НАН України, 2015)
Вперше в юрських вiдкладах територiї України виявлено мiкроскопiчнi фрагменти деревини — трахеїди, що встановленi у вiдкладах байоського, батського, келовейського та титонського вiку з вiдслонень та свердловин Українського щита, Днiпровсько-Донецької западини та Гiрського Криму. Проведено порiвняльно-анатомiчний аналiз фрагментiв деревини юрських хвойних рослин України, виявлено їх характернi особливостi та встановлено їх вiкову належнiсть. Наведено фототаблицi, на яких зображено фрагменти юрської деревини.