Використання зворотного осмосу та нанофільтрації в очищенні стічних вод від фосфатів - Семінська, О.О.; Кучерук, Д.Д.; Балакіна, М.М.; Гончарук, В.В. (Доповіді НАН України, 2015)
Дослiджено ефективнiсть очищення стiчних вод вiд фосфатiв зворотним осмосом низького тиску та нанофiльтрацiєю. Показано, що для очищення стiчних вод, де вмiст фосфат-iонiв не перевищує 130 мг/дм³, слiд рекомендувати використання нанофiльтрацiйної мембрани, що має бiльшу питому продуктивнiсть. При концентрацiї фосфат-iонiв вiд 130 до 400 мг/дм³ доцiльно проводити зворотноосмотичне очищення, тодi як при бiльших вихiдних концентрацiях зворотному осмосу повинен передувати процес, здатний iстотно знизити вмiст фосфатiв, наприклад, реагентний з отриманням мiнерального добрива.