Термомеханическая модель развития Западно-Черноморской впадины - Лубков, М.В. (Геофизический журнал, 2012)
На основі варіаційної скінченноелементної методики проведено комп’ютерне моделювання повільних субгоризонтальних рухів Західночорноморської западини (ЗЧЗ), а також еволюції її теплових полів з моменту підходу до нижніх меж її консолідованої кори серії найпотужніших астенолітiв (других квантів тектонічної дії (КТД)) близько 60 млн років тому до сучасного геологічного періоду. Згідно із загальним аналізом результатів моделювання, сумісна дія усіх розглянутих факторів механічного та теплового впливу КТД на відповідних етапах геологічного розвитку ЗЧЗ цілком імовірно могла привести до утворення її сучасної структури кори.