Динамика облачности над геологически активными зонами Украины: диагностическое и прогностическое численное моделирование, приземные и спутниковые наблюдения - Белый, Т.А.; Пирнач, А.М. (Геофизический журнал, 2012)
На основі супутникових знімків, даних наземних гідрометеорологічних постів спостережень та діагностичного і прогностичного чисельного моделювання досліджено динаміку хмарності над геологічно активними регіонами Криму на прикладі Кримського півострова. Розглянуто подію 20 вересня 2002 р. — 20 год 42 хв відбувся землетрус класу K = 8,8 з координатами епіцентру 44,77° півн. ш., 37,12° сх. д. За 8 год до землетрусу на супутникових знімках хмарності було зафіксовано морфологічні змінення хмарового покриву у вигляді лінійної хмарової аномалії (ЛХА). ЛХА розміщувалася над геологічним розломом, який розділяє Скіфську плиту і Кримський мегантиклінорій. Згідно з чисельним аналізом еволюції хмарності, одним із можливих чинників появи ЛХА над геологічними розломами Землі є неоднорідний розподіл позитивних і негативних аномалій сили тяжіння.