Оптимальне керування осесиметричними коливаннями круглої мембрани - Копець, М.М. (Доповіді НАН України, 2015)
Розглядається лiнiйно-квадратична задача оптимального керування осесиметричними коливаннями круглої мембрани. Запропоновано формулювання вищезгаданої задачi в полярнiй системi координат. За допомогою методу множникiв Лагранжа отримано необхiднi умови оптимальностi. Доведено єдинiсть оптимального керування. Отримано систему iнтегро-диференцiальних рiвнянь Рiккатi та додатковi умови для неї. Розв’язок цiєї системи дає можливiсть виписати формулу для обчислення оптимального керування.