Взаємодія адсорбованих атомів барію з поверхнею олігошарових плівок оксиду хрому - Засімович, І.М.; Клименко, Є.В.; Старовойтова, Л.Н.; Наумовець, А.Г. (Доповіді НАН України, 2015)
Методами оже-електронної спектроскопiї та вимiрювання роботи виходу дослiджено адсорбцiю барiю на поверхнi олiгошарових (завтовшки декiлька моношарiв) плiвок оксиду хрому, вирощених на гранi (110) молiбдену. Встановлено, що взаємодiя барiю з поверхнею плiвки оксиду має характер окисно-вiдновної реакцiї з утворенням оксиду барiю та частковим вiдновленням оксиду хрому. Дослiджено вплив товщини та морфологiї поверхнi плiвки оксиду хрому на її здатнiсть окиснювати адсорбований барiй. Експериментально пiдтверджено також сильний вплив стану iнтерфейсу металiчна пiдкладка Мо(110) — олiгошарова плiвка оксиду хрому на окиснювальнi властивостi останньої. Отриманi результати свiдчать про можливiсть керування поверхневими властивостями олiгошарових плiвок оксидiв шляхом змiни їх товщини, морфологiї поверхнi та стану iнтерфейсу металiчна пiдкладка — оксидна плiвка.