Просторовий розподіл гіпоцентрів землетрусів Кримсько-Чорноморського регіону - Бурмін, В.Ю.; Шумлянська, Л.О. (Доповіді НАН України, 2015)
На основi нового пiдходу до визначення просторового розташування гiпоцентрiв землетрусiв були переглянутi координати подiй, представлених у бюлетенях Кримсько-Чорноморського регiону за перiод з 1970 до 2012 рр. Отримано такi результати: бiльшiсть гiпоцентрiв землетрусiв лежить глибше 12 км, що вiдповiдає 12-кiлометровiй межi в гiрськiй частинi Криму та практично немає осередкiв, якi виходили б на поверхню; розподiл гiпоцентрiв землетрусiв має форму, близьку до конусоподiбної з вершиною в районi Ялта–Алушта, а осередки землетрусiв простежуються до глибин 300 км. Такий розподiл iстотно змiнює геодинамiчну картину регiону.