Дослiдження валової первинної продуктивностi основних сiльськогосподарських культур центральних та пiвденних областей України з використанням супутникового продукту MOD17 - Сахацький, О.I.; Жолобак, Г.М. (Доповіді НАН України, 2015)
Наведено першi результати використання показникiв валової первинної продуктивностi за даними супутникового продукту MOD17 за 2012–2013 рр. для обчислення параметрiв асимiляцiї карбону посiвами озимих зернових, соняшнику та кукурудзи Миколаївської, Днiпропетровської, Черкаської та пiвденної частини Київської областей. Виявлено, що найвищi значення GPP (8,86 г С · м⁻² · доба⁻¹) були характернi для посiвiв озимих зернових у фазу колосiння-цвiтiння. Цi показники впродовж наступного мiсяця рiзко знижувались до 2,6 г С · м⁻² · доба⁻¹. Для перiоду з жовтня 2012 р. до жовтня 2013 р. найвище сумарне значення GPP отримано для Днiпропетровщини (понад 17 Мт вуглецю). Загалом внесок рослинного покриву агроценозiв у рiчнi показники GPP становить понад 55% для Миколаївської та Днiпропетровської областей та понад 45% для Черкаської та пiвденної частини Київської областей.