Експресiя ядерного антигену пролiферуючих клiтин (PCNA) в нормальних тканинах, доброякiсних та високодиференцiйованих злоякiсних (з наявнiстю метастатичного ураження та без метастазiв) пухлинах щитоподiбної залози людини - Гуда, Б.Б.; Пушкарьов, В.В.; Журавель, О.В.; Коваленко, А.Є.; Пушкарьов, В.М.; Зурнаджи, Л.Ю.; Таращенко, Ю.М.; Тронько, М.Д. (Доповіді НАН України, 2015)
Вивчали експресiю ядерного антигену пролiферуючих клiтин (PCNA) в нормальних тканинах, доброякiсних та злоякiсних (з метастазами та без метастазiв) пухлинах щитоподiбної залози (ЩЗ) людини. У злоякiсних пухлинах та тканинi фолiкулярної аденоми виявлено пiдвищений рiвень експресiї PCNA, а кiлькiсть антигену в пухлиннiй тканинi, за винятком фолiкулярної карциноми, перевищувала його кiлькiсть в умовно нормальнiй тканинi. Важливо вiдмiтити, що в iнкапсульованих пухлинах папiлярних карцином це перевищення становить 85%, тодi як у неiнкапсульованих, метастазуючих пухлинах кiлькiсть PCNA вище вiд норми в середньому бiльш нiж у 3 рази, а в найбiльш агресивних пухлинах з метастазами в легенi — навiть у 4 рази. Отже, кiлькiсть PCNA у тканинi ЩЗ може служити дiагностичним та прогностичним маркером, а розробка ефективних iнгiбiторiв антигену може бути перспективним напрямом при лiкуваннi раку ЩЗ.