Динамика прискважинной зоны во время бурения пороупругого пласта - Шелухин, В.В.; Ельцов, И.Н. (Геофизический журнал, 2012)
Запропоновано математичну модель динаміки напруженого стану, яка дає змогу визначити роль напружень і деформацій у фільтраційних течіях поблизу свердловини. Досліджено поводження фронту проникнення та зростання глинистої кірки. Проведено порівняння з раніше отриманими результатами для жорсткого пористого скелета.