Оцінка невизначеностей при визначенні продуктивності рослинного покриву та формуванні вуглецевого балансу територій за даними ДЗЗ - Костюченко, Ю.В.; Мовчан, Д.М.; Артеменко, І.Г.; Білоус, Ю.Г. (Геоінформатика, 2013)
Аналіз регіональних екологічних і кліматичних змін та пов’язаних із ними загроз на сьогодні є однією з найважливіших проблем, що постають перед суспільством. Оцінка достовірності даних, що використовують для прогнозування подібних процесів, є важливим елементом моделювання і адекватної оцінки загроз та ефективного керування ризиками, пов’язаними з такого роду змінами. Розроблено метод оцінки невизначеностей під час аналізу потоків вуглецю в екосистемах на регіональному рівні. Запропоновано метод оцінки взаєм¬ної узгодженості розподілів даних, найкоректнішого поєднання різнорідних даних та мінімізації похибок. Метод ґрунтується на алгоритмі, якій дає змогу визначити похибку оцінки потоків вуглецю в усіх компонентах системи за всіма даними, наявними для аналізу. Проведено оцінювання невизначеностей сценаріїв емісій та пов’язаних з цим оцінок екологічних змін на регіональному рівні у порівнянні із відомими глобальними моделями.