Нормування поля функції комплексного показника за режимних спостережень на зсувонебезпечних ділянках - Крив’юк, І.В. (Геоінформатика, 2014)
Специфіка функції комплексного показника (ФКП) полягає в тому, що його середнє значення на ділянці досліджень завжди дорівнює нулю. Тому зміна значень ФКП у якійсь частині ділянки (поява нової аномалії) призводить до зміни значень у іншій. Отже, даних для об’єктивного зіставлення комплексу методів дослідження зсувних процесів, виконаних у різний час, немає. Для усунення цього недоліку запропоновано методичний прийом нормування поля ФКП зведенням його до однакових фонових значень, що дає змогу об’єктивно порівнювати рівень аномалій стосовно фону. Остаточні результати нормування поля ФКП подано у вигляді карт критерію ймовірності розвитку зсувів для кожного етапу.