Дiя iнгiбiторiв карбоангiдрази на ензиматичну активнiсть iзольованої тилакоїдної CF₁ АТФази - Хомочкiн, А.П.; Семенiхiн, А.В.; Золотарьова, О.К. (Доповіді НАН України, 2016)
Дослiджено дiю iнгiбiторiв карбоангiдрази — ацетазоламiду (АА) i етоксизоламiду (ЕА) на ферментативну активнiсть iзольованого чинника спряження CF₁ — каталiтичної частини АТФ-синтазного комплексу хлоропластiв. Фермент видiляли з хлоропластiв шпинату, обробляючи їх 1 мМ ЕДТА. Показано, що карбоангiдразна активнiсть CF₁, визначена в розчинi за прискоренням утворення CO₂ в реакцiї дегiдратацiї гiдрокарбонату, становить 73 мкмоль CO₂·(мг бiлка · хв)⁻¹ i майже в 30 разiв перевищує АТФазну активнiсть ферменту. АА i ЕА iнгiбують як АТФазну, так i карбоангiдразну актив нiсть CF₁. I₅₀ для Ca²⁺-АТФазної реакцiї, що каталiзується iзольованим CF₁у розчинi, становить 2 мкМ для АА i ЕА. АТФазна активнiсть дещо зростає при збiльшеннi концентрацiї ЕА. 50% iнгiбування карбоангiдразної активностi досягається за наявностi 2 мкМ АА i 12 мкМ ЕА. Зроблено висновок, що i водорозчинний АА, i жиророзчинний ЕА пригнiчують як АТФазну, так i карбоангiдразну активнiсть ферменту при близьких i вiдносно низьких концентрацiях. Функцiональна роль виявленої карбоангiдразної активностi може полягати в полегшеннi перенесення протонiв, якi поглинаються або видiляються в реакцiї синтезу або гiдролiзу АТФ вiдповiдно.