Глобальные факторы в геодеформационных процессах орогенного и платформенного регионов - Рудаков, В.П.; Цыплаков, В.В.; Милюков, В.К. (Геофизический журнал, 2013)
Порівняльний аналіз даних деформометричних спостережень, отриманих в умовах Кавказького орогена, і даних флюїдодинамічного (еманаційного) моніторингу геодеформаційних процесів в умовах спряженої з ним Східноєвропейської платформи дав змогу ідентифікувати спектральні складові вимірюваних параметрів, передусім складових місячно-сонячних припливів, що засвідчує зв’язок аналізованих полів з глобальними геодеформаційними процесами. Встановлено деякі характерні особливості зміни параметрів за глобальних змін напружено-деформованого стану земної кори, зокрема, в період підготовки і реалізації катастрофічних землетрусів в Індійському океані 26.12.2004 і 28.03.2005 рр.