Оптимізація складу та термообробки литих біосумісних сплавiв Ti−18Nb−xSi - Шевченко, О.М.; Кулак, Л.Д.; Дацкевич, О.В.; Кузьменко, М.М.; Хоменко, Г.Є.; Фірстов, С.О. (Доповіді НАН України, 2016)
Дослiджено литi сплави системи Ti−Nb−Si з вмiстом кремнiю до 2% у порiвняннi з бiнарним сплавом Ti−1%Si. Вивчено вплив кремнiю та температури гартування на структуру i твердiсть даних сплавiв. Показано, що у сплавi Ti−1%Si та потрiйних сплавах Ti−18Nb−x Si (x = 0,6 ÷ 1,2%) при гартуваннi залежно вiд температури утворюється мартенситна структура рiзної морфологiї та дисперсностi. В бiнарному сплавi формується крупнопластинчаста або масивна α-фаза, тодi як нiобiй сприяє появi αʺ-мартенситу та переходу до тонкопластинчастої пакетної чи голчастої лiнзоподiбної його форм. Рентгенофазовий аналiз показав наявнiсть у сплавах також силiцидiв Ti₃Si, кiлькiсть яких залежить вiд вмiсту кремнiю i температури гартування. Максимальна твердiсть досягається при вмiстi кремнiю 0,8–1,1% i температурах гартування 1100–1200 °C.