Об оценке эффективности щелевой разгрузки в подготовительных выработках - Дрибан, В.А.; Хохлов, Б.В.; Рожко, М.Д. (Наукові праці УкрНДМІ НАН України, 2015)
На підставі проведених досліджень встановлено, що розвантаження гірських порід є ефективним засобом зниження проявів гірського тиску у виробках. Визначено показники зниження величин зміщення порід у виробках при застосуванні заходів з розвантаження порід. Встановлено, що ефект розвантаження практично однаковий на ділянках виробок попереду і позаду лави.