Исследование степени изменчивости свойств угольных пластов и вмещающих пород - Киселев, Н.Н.; Радченко, А.Г. (Наукові праці УкрНДМІ НАН України, 2010)
Розглянуто результати досліджень ступеню мінливості ряду властивостей викидонебезпечних вугільних пластів та вміщуючих порід на трьох рівнях: мікро-, мезо- та макрорівні. На конкретних прикладах показано, що вірогідність та частота раптових викидів вугілля та газу расте зі збільшенням ступеню неоднорідності, ступеню мінливості ряду параметрів, що характеризують властивості та стан вугільних пластів.