Системність механізмів радіогормезисних ефектів у рослин - Міхєєв, О.М.; Овсяннікова, Л.Г.; Войтенко, Л.В.; Жук, В.В.; Гродзинський, Д.М. (Доповіді НАН України, 2016)
За дозовою залежнiстю ростових параметрiв головного кореня проросткiв гороху встановлено дiапазон гормезисних доз гамма-опромiнення. Оцiнено мiтотичний iндекс (МI) клiтин апiкальної меристеми кореня, рiвень цитокiнiнiв та α-амiлазної активностi в сiм’ядолях контрольних та дослiдних проросткiв. В опромiнених коренях виявлено стимуляцiю МI та пiдвищений рiвень синтезу цитокiнiнiв, який передує стимуляцiї МI, що пiдтверджує гiпотезу про можливу роль продуктiв пострадiацiйної деградацiї ДНК в стимуляцiї синтезу цитокiнiнiв. На пiдставi результатiв вивчення динамiки α-амiлазної активностi в сiм’ядолях проросткiв гороху зроблено висновок про вiдносну незалежнiсть ростової активностi коренiв вiд трофiчного фактору на раннiх етапах розвитку проросткiв.