Локальна магнітна анізотропія аморфного сплаву на основі Co - Sizova, Z. I.; Gorbatch, V. N.; Mozul, K. A. (Publishing house "Academperiodika", 2019)
Дослiджувалися намагнiченiсть, початкова магнiтна сприйнятливiсть i магнiтострикцiя багатокомпонентного аморфного сплаву на основi Co. Визначенi постiйна обмiну a i температура Кюрi TC сплаву. За допомогою методу, ґрунтованого на теорiї стохастичної магнiтної структури для аморфних феромагнетикiв, по кривих намагнiчування розрахованi кореляцiйне поле Hℓ, поле Ha i ефективна константа Keff локальної магнiтної анiзотропiї, а також стохастичнi характеристики локальної анiзотропiї – середньоквадратична флуктуацiя поля √DHa i кореляцiйний радiус rℓ. Вивчено характер температурної поведiнки дослiджуваних магнiтних характеристик. Результати дослiдження магнiтострикцiї дозволяють зробити висновок про одноiонне походження локальної магнiтної анiзотропiї сплаву.