Імпульсна дифузія атомів у полі зустрічних стохастичних світлових хвиль - Romanenko, V. I.; Udovytska, O. G.; Khodakovsky, V. M.; Yatsenko, L. P. (Publishing house "Academperiodika", 2018)
Дослiджено iмпульсну дифузiю атомiв у полi зустрiчних свiтлових стохастичних хвиль, одна з яких повторює iншу з деякою затримкою. Показано, що параметрам взаємодiї атома з полем, оптимальним для досягнення великого свiтлового тиску в таких полях, вiдповiдає зростання коефiцiєнта iмпульсної дифузiї. У полi iнтенсивних хвиль, що описуються моделлю стохастичного поля, коефiцiєнт iмпульсної дифузiї пропорцiйний квадратному кореню з часу автокореляцiї хвиль. Внутрiшнiй стан атомiв моделювався методом Монте-Карло для хвильової функцiї. Чисельне моделювання проведено для атомiв цезiю.