Магнітопружні хвилі в феромагнетиках в околі структурних фазових переходів у ґратці - Bar’yakhtar, V. G.; Danilevich, A. G. (Publishing house "Academperiodika", 2018)
Розрахованi закони дисперсiї зв’язаних магнiтопружних хвиль для феромагнетикiв кубiчної та одновiсної симетрiї. Проведено аналiз особливостей отриманих законiв дисперсiї в околi спiн-переорiєнтацiйних фазових переходiв. Показано, що взаємодiя мiж звуковими та спiновими хвилями залежить вiд напрямку магнiтного моменту феромагнетика. Дослiджено вплив магнiтопружної взаємодiї на закон дисперсiї квазiспiнових хвиль у виродженому основному станi одновiсного феромагнетика “легка площина”. Розрахунки показують, що магнiтопружна взаємодiя знiмає виродження та приводить до появи магнiтоакустичної щiлини у спектрi. Проаналiзовано поведiнку спектрiв зв’язаних магнiтопружних хвиль в околi фазових переходiв в гратцi, а саме в околi мартенситних фазових перетворень в матерiалах з ефектом пам’ятi форми. Отриманi результати використанi для iнтерпретацiї експериментальних даних для сплаву Ni–Mn–Ga. Теоретично пояснене явище рiзкого зменшення пружних модулiв даного сплаву при наближеннi до мартенситних фазових переходiв. Показано, що при цьому основний вплив на пружнi характеристики матерiалу вiдiграєнеоднорiдна магнiтострикцiя. Побудована модель дисипативної функцiї, що описує релаксацiйнi процеси обумовленi затуханням зв’язаних магнiтопружних хвиль у феромагнетиках кубiчної та одновiсної симетрiї. Отримана модель дисипативної функцiї базується на врахуваннi симетрiї магнетика та описує як обмiнну, так i релятивiстську взаємодiю в кристалi.