Структура кластерів у водних розчинах гідроксипропілцелюлози - Alekseev, O. M.; Zabashta, Yu. F.; Kovalchuk, V. I.; Lazarenko, M. M.; Bulavin, L. A. (Publishing house "Academperiodika", 2019)
Дослiджено в’язкiсть, мутнiсть i теплоємнiсть розбавлених водних розчинiв гiдроксипропiлцелюлози в iнтервалi концентрацiй (0,047–1,5) г/л i iнтервалi температур (20–80)∘C. На пiдставi отриманих даних встановлено, що при температурi, меншiй вiд 40 ∘C, молекули гiдроксипропiлцелюлози є глобулами, якi мають форму елiпсоїда обертання з довжинами напiвосей 7 ˚ A i 490 ˚ A. При температурах, вищих за 70∘C, розчин гiдроксипропiлцелюлози складається з кластерiв, кожен з яких мiстить в своєму складi 11 глобул i має форму елiпсоїда обертання з напiвосями 41 ˚ A i 490 ˚ A. В температурному iнтервалi (40–70)∘C в розчинi гiдроксипропiлцелюлози одночасно мiстяться як глобули, так i кластери. Кiлькiсть останнiх зростає зi збiльшенням температури.