Якісний аналіз кластеризації в спиртово-водних розчинах. II - Chechko, V. E.; Gotsulskiy, V. Ya.; Diieva, T. V. (Publishing house "Academperiodika", 2019)
В роботi обговорюються особливостi кластеризацiї в водних розчинах одноатомних спиртiв. Основна увага фокусується на деталях кластеризацiї в розчинах вода-етанол. Передбачається, що ступень кластеризацiї залежить не тiльки вiд характеру взаємодiї мiж молекулами етанолу i води, а також i вiд ступеня впорядкування сiтки водневих зв’язкiв у водi, що змiнюється з температурою та концентрацiєю спиртiв. Приймається, що об’єм елементарного кластера, виявляється меншим за сумарний молекулярний об’єм компонент, що утворюють цей кластер. Визначено ступень кластеризацiї у водних розчинах метанолу та етанолу в залежностi вiд їх концентрацiй та температур.