Вплив відкрито-пористої системи на твердофазний перехід в 1-октадецені - Alekseev, O. M.; Alekseev, S. O.; Zabashta, Yu. F.; Lazarenko, M. M.; Hnatiuk, K. I.; Lazarenko, M. V.; Dinzhos, R. V.; Simeonov, M. S. (Publishing house "Academperiodika", 2019)
За допомогою диферецiальноскануючої калориметрiї та IЧ-спектрiв при рiзних температурах проводились дослiдження твердофазного переходу в системi силiкагель – 1-октадецен. Використовувались силiкагелi марок KSK 2.5, Silica Gel 60, KSS 4, якi мають рiзнi характеристики поверхнi. Показано, що температура твердофазного переходу систем силiкагель – 1-октадецен лiнiйно залежить вiд вiдношення площi до об’єму пор. За допомогою термодинамiчної моделi плавлення кристалiв у порах розрахованi енергетичнi характеристики поверхневого шару нанокристалiв.