Затухання магнітопружних хвиль - Bar’yakhtar, V. G.; Danilevich, A. G. (Publishing house "Academperiodika", 2020)
Представлено загальний метод побудови моделi дисипативної функцiї, що описує релаксацiйнi процеси, зумовленi затуханням зв’язаних магнiтоакустичних хвиль у магнiто-впорядкованих матерiалах. Отримана модель дисипативної функцiї базується на врахуваннi симетрiї магнетика та описує як обмiнну, так i релятивiстичну взаємодiю в кристалi. При цьому враховано внески в дисипацiю як магнiтної i пружної пiдсистеми, так i релаксацiю, пов’язану з магнiтопружною взаємодiєю. Розраховано закон дисперсiї зв’язаних магнiтопружних хвиль для одноосного феромагнетика типу “легка вiсь”. Показано, що внесок магнiтопружної взаємодiї в дисипативнi процеси може вiдiгравати суттєву роль у випадку магнiтоакустичного резонансу.