Удосконалений критерій нерівноважності плазми електричної дуги, зумовленої перенесенням випромінювання - Lelyukh, Yu.I. (Publishing house "Academperiodika", 2021)
У роботі виконано уточнені розрахунки, що дозволяють принципово оцінити роль процесів випромінювання у формуванні рівноважного стануплазми. Розв'язок задачі отримано у варіанті критерію застосовності припущення локальної термодинамічної рівноваги (ЛТР) з урахуваннямролі процесів випромінювання у плазмі та його втрат. Дані числового моделювання доводять наявність ефектів порушення рівноважноїзаселеності енергетичних рівнів атома міді, зумовлену поглинанням резонансного випромінювання як на основний, так і на метастабільний рівень.