Визначення швидкості детонаційної хвилі у вибуховій газовій суміші - Polatayko, M.M. (Publishing house "Academperiodika", 2012)
У науковій літературі загальновідомою є формула швидкості плоскої детонаційної хвилі, що виведена із системи рівнянь Гюгоніо, проте для сферичного реактора користуватися нею важкувато. Метою роботи стало показати можливість втілення положень теорії вибуху в реагуючих газових середовищах для виводу подібної формули, використовуючи спеціальну модель переходу вибухової хвилі в детонацію. Як і в першому, так і в другому випадку діють закони збереження імпульсу, маси і енергії, тому результати мають бути однаковими або майже однаковими, що і підтвердили розрахунки. Таким чином, отримано формулу дуже просту для користування і більш придатну для вивчення граничних процесів об'ємної детонації.